woensdag 28 april 2010

Ding 13: Online kantoortoepassingen

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen, dat ik door tijdgebrek niet actief iets met Google doc heb gedaan. Ik heb wel de mogelijkheden bekeken, maar ook zonder dat ik praktisch iets heb gedaan, denk ik niet dat er veel discussie zal ontstaan over de nuttigheid van deze toepassing.
Morgen ga ik met vakantie (lekker op de camping, zonder laptop!) dus ding 14 en 15, 16 en 17 passeren voor mij over anderhalve week in versnelde modus.
Ik ga vandaag nog wel een msn-account aanmaken, dus wellicht valt er voordat ik weg ga nog wat te chatten ;-)

zondag 25 april 2010

Ding 12: Twitter


Gisterochtend een bijzonder leuke ochtend in de bieb van Heerhugowaard. Alhoewel het in de bibliotheek niet echt druk was, was het in de centrale hal en buiten des te drukker. De hulpdiensten gaven de hele dag demonstraties van hun kunnen. Van achter het raam op de 1e verdieping had ik een perfect uitzicht op de meeste activiteiten. Ook klanten hadden meer interesse voor de verrichtingen op het plein, dan voor onze materialen. Wel heel gezellig!
In het kader van 23 Dingen heb ik meteen een tweet geplaatst, met een link naar de site van de gemeente Heerhugowaard waarop het programma van deze interessante dag te lezen was. Inmiddels heb ik dit Twitteraccount al een poosje, maar nadat ik Erna en de bibliotheek had gekozen om te volgen, heb ik het weer laten liggen. Nadat ik mijn tweet had geplaatst volgde dus ook geen enkele reactie en wordt zo'n berichtje een loos bericht. Twitteren heeft m.i. alleen nut als je snel reageert op elkaars berichten. Wat mij dan meteen brengt op het volgende. Ik breng niet zo heel veel tijd achter de computer door, ik heb geen telefoon waarmee ik toegang heb tot het web en dus lees ik geplaatste tweets altijd later. Reageren heeft dan geen zin meer. Dus als je Twitter goed wilt gebruiken en heel actief met klanten of collega's wilt communiceren, moet je heel regelmatig je Twitter-account raadplegen en tweets plaatsen.

maandag 19 april 2010

Ding 10 en 11: Delicious en Wiki's

Aan deze 2 Dingen heb ik toch wel behoorlijk wat tijd besteed. Ik moest er echt even m'n tanden in zetten. Voor Delicious heb ik geen account aangemaakt. Biebfrog heeft mij nl. onlangs de geleerd hoe ik bladwijzers via Google reader kon aanmaken. Afgelopen dagen heb ik m'n favorieten daarin netjes geordend. Nu kan ik ze ook raadplegen vanaf een andere locatie.
Inmiddels duizelt het me een beetje. Ik kan me nl. voorstellen dat Delicious een handige toepassing in de bibliotheek kan zijn, maar we hebben ook al My Pip waarin allerlei interessante sites toegankelijk zijn gemaakt. Wat is wijsheid?
Wiki's zijn leuk. Als je een wiki goed bijhoudt en aantrekkelijk presenteert, dan kan ik me voorstellen dat je een mooie, actuele informatiebron krijgt. Voor allerlei (lokale) organisaties kan het heel handig zijn, om hun actuele activiteiten en informatie via een wiki op de bibliotheeksite te plaatsen.

maandag 12 april 2010

Ding 9: bezinning

Gisteren een prachtige wandeling gemaakt door De Woude (meteen maar een link "Wandelingen" gemaakt). Dit eilandje in het Alkmaardermeer is alleen per pont te bereiken. De door ons gemaakte wandeling is tevens de enige wandeling die hier te wandelen is, maar dan heb je ook wel wat. Natuurlijk een foto gemaakt van de aandoenlijke lammetjes.
Onderweg heb ik met vrienden gesproken over 23 Dingen. Een aantal dingen vallen dan op. De onbekendheid, met, maar ook de terughoudendheid t.o.v. RSS-feeds, Twitter, Hyves etc. etc.. Naarmate het gesprek vorderde, onstond toch ook enige nieuwsgierigheid.

Terugdenkend aan de start van 23 Dingen weet ik dat ook ik die ambivalente houding had. Nu zijn we een maand verder en hebben we geleerd een blog te maken, RSS-feeds te begrijpen en hebben we geproefd aan het bewerken van foto's. En ik moet zeggen, de nieuwsgierigheid heeft het gewonnen van de scepsis en de terughoudendheid. 23 Dingen is gewoon leuk om te doen. Maar nu de terugkoppeling naar de bibliotheek. Voor wat betreft het gebruiken van foto's (al dan niet bewerkt), diavoorstellingen of andere afbeeldingen kan ik kort zijn: dit zal altijd iets toevoegen. Afbeeldingen prikkelen, verduidelijken en leuken een stuk tekstuele informatie op. Op de website, op de grote videoschermen en in de catalogus.

Elemental granny sprak in dit kader, in haar weblog, over een virtuele tour voor nieuwe leden. In de werkgroep "opstelling en vindbaarheid" hebben we ook al gebrainstormd over een audiotour voor nieuwe leden. Wie weet is dit in combinatie met de virtuele tour iets voor de toekomst?!

Een weblog, waarop we als bibliotheek van gedachten kunnen wisselen met onze klanten lijkt me interessant. Er zijn altijd al een aantal klanten die met ons meedenken, maar op deze manier is het ook laagdrempeliger om klanten die misschien niet zo snel met ons in gesprek gaan, uit te nodigen tot een discussie.

Met RSS-feeds heb ik tot nu toe geen feeling, ik snap de truc en heb ook keurig mijn abonnementen, maar ik maak er maar weinig gebruik van. Ik blijf het dan ook moeilijk vinden om hier toepassingen voor te bedenken.

zondag 4 april 2010

Ding 6, 7 en 8

Joepie!! Ik ben trots op mezelf. Dankzij Flickr toys heb ik, heel basaal, een foto kunnen bewerken. Ik vind het wel een beetje somber geworden, dus ik ben van plan om in mijn volgende blog een verbeterde versie op te nemen.
Inmiddels heb ik foto's in Flickr geupload, maar als ik een foto, via gadgets, in m'n blog wil opnemen, krijg ik steeds de melding "foute url".
Kan iemand mij misschien op weg helpen!!

vrijdag 2 april 2010

Yahoo, Flickr......

Net een account bij Yahoo aangemaakt om met Flickr te kunnen werken. Als ik de lay-out van Flickr zie, dan haak ik al bijna af. Voor mijn gevoel word je overladen met kreten en mogelijkheden. Daar hou ik dus niet zo van. Ik ben ooit begonnen aan een HEMA fotoalbum en dat is nog steeds niet af ;-). Daarbij heb ik ook niet veel met foto's.
De enige mogelijkheid is om stap voor stap te gaan werken en laat het nou goed uitkomen dat het Pasen is. Een zee van vrije tijd om a) foto's te maken en b) die te uploaden in Flickr en dan kijken wat er op me afkomt.