maandag 12 april 2010

Ding 9: bezinning

Gisteren een prachtige wandeling gemaakt door De Woude (meteen maar een link "Wandelingen" gemaakt). Dit eilandje in het Alkmaardermeer is alleen per pont te bereiken. De door ons gemaakte wandeling is tevens de enige wandeling die hier te wandelen is, maar dan heb je ook wel wat. Natuurlijk een foto gemaakt van de aandoenlijke lammetjes.
Onderweg heb ik met vrienden gesproken over 23 Dingen. Een aantal dingen vallen dan op. De onbekendheid, met, maar ook de terughoudendheid t.o.v. RSS-feeds, Twitter, Hyves etc. etc.. Naarmate het gesprek vorderde, onstond toch ook enige nieuwsgierigheid.

Terugdenkend aan de start van 23 Dingen weet ik dat ook ik die ambivalente houding had. Nu zijn we een maand verder en hebben we geleerd een blog te maken, RSS-feeds te begrijpen en hebben we geproefd aan het bewerken van foto's. En ik moet zeggen, de nieuwsgierigheid heeft het gewonnen van de scepsis en de terughoudendheid. 23 Dingen is gewoon leuk om te doen. Maar nu de terugkoppeling naar de bibliotheek. Voor wat betreft het gebruiken van foto's (al dan niet bewerkt), diavoorstellingen of andere afbeeldingen kan ik kort zijn: dit zal altijd iets toevoegen. Afbeeldingen prikkelen, verduidelijken en leuken een stuk tekstuele informatie op. Op de website, op de grote videoschermen en in de catalogus.

Elemental granny sprak in dit kader, in haar weblog, over een virtuele tour voor nieuwe leden. In de werkgroep "opstelling en vindbaarheid" hebben we ook al gebrainstormd over een audiotour voor nieuwe leden. Wie weet is dit in combinatie met de virtuele tour iets voor de toekomst?!

Een weblog, waarop we als bibliotheek van gedachten kunnen wisselen met onze klanten lijkt me interessant. Er zijn altijd al een aantal klanten die met ons meedenken, maar op deze manier is het ook laagdrempeliger om klanten die misschien niet zo snel met ons in gesprek gaan, uit te nodigen tot een discussie.

Met RSS-feeds heb ik tot nu toe geen feeling, ik snap de truc en heb ook keurig mijn abonnementen, maar ik maak er maar weinig gebruik van. Ik blijf het dan ook moeilijk vinden om hier toepassingen voor te bedenken.

2 opmerkingen:

  1. Ik denk dat je het gebruiken van feeds ook vooral moet zien als instrument voor je eigen overzicht, je blijft wel makkelijk op de hoogte van de berichten van je collega's (en zo wordt reageren ook makkelijker)
    Ik ben blij dat de nieuwsgierigheid voor jou heeft gewonnen van de scepsis. Op de site van Bibliotheek Waterweg vind je een filmpje met uitleg hoe de inleverbrievenbus werkt. kLanten kunnen dit thuis bekijken en zo verlaag je ook drempels bij je klanten. Iets voor de werkgroep?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat je nu zoveel over je heen krijgt dat je soms nu nog geen toepassing ziet voor de bibliotheek. Straks, als je het hebt afgerond, kom je misschien wel tot ideeen. Denk je ineens " He, daar kunnen we wel eens een wiki/blog etc aan wijden, toepassen etc. Gewoon even laten sudderen en dan komt er vanzelf iets. En een werkgroep/brainstormgroep van 23 dingers die samen bedenken wat we met al die nieuwe kennis zouden kunnen doen?

    BeantwoordenVerwijderen