maandag 4 april 2011

Ding 28: Crowdsourcing en crowdfunding

Heel lang geleden, in groep 8 (toen de 6e klas) van de basisschool heb ik al kennisgemaakt met een vorm van crowdsourcing. In Zaanstad werd het nieuwe gemeentehuis opgeleverd en om dat betonnen kolos een beetje op te fleuren mochten wij met onze klas een kunststuk maken. Dit werd een wandkleed, samengesteld uit 30 losse werkstukjes. Ieder kind mocht zijn of haar creativiteit de vrije loop laten en het resultaat was een bont gekleurd, groot wandkleed. Hier werd dus het principe van crowdsourcing toegepast.
Verder nadenkend hebben wiki's en google docs ook te maken met crowdsourcing, ook bij deze "dingen" werken meerdere mensen samen om tot een eindresultaat te komen.
Het voorbeeld van de clip van C'mon & Kypski vond ik een leuke toepassing van crowdsourcing.



Een ultiem voorbeeld van crowdfunding vind ik het waargebeurde verhaal van Karyn Bosnak. Door haar koopverslaving zat ze financieel volledig aan de grond. Naast het verkopen van haar spullen via het internet, startte ze een website waarop zij op een hele grappige manier blogde over haar leven met schulden. Het interessante was, dat zij op deze website ook de bezoekers om geld vroeg. Uiteindelijk is het haar gelukt om uit haar schulden te komen, mede door giften van vreemden. Zij heeft hierover het boek "De dollarprinses" geschreven en is inmiddels een succesvol chicklitauteur.

1 opmerking:

  1. Ik bedoel maar, wie niet rijk is moet slim zijn. In principe heeft Obama zijn verkiezingscampagne zo ook betaald. Door zijn volgers een kleine bijdrage te vragen. Vele kleine giften maakten een groot bedrag. En dat heeft gewerkt.
    Zou je dat ook niet kunnen vertalen naar de bibliotheek?

    BeantwoordenVerwijderen