maandag 28 februari 2011

Ding 26: Privacy en veiligheid

Omdat Ding 25 nog "under construction" is, eerst een stukje privacy. Ik had mezelf al eens gegoogled en wist dus al, dat ik op verschillende plaatsen op het Internet naar voren kom. Op zich vind ik dat niet zo erg, het gaat m.n. om het feit dat ik een account heb op Linkedin en Hyves. Ook i.v.m. met de korfbalvereniging duikt mijn naam regelmatig op, gelinkt aan een stukje dat ik heb geschreven voor het clubblad, of de vermelding dat ik een secretariaat voer. Wel valt op, dat functies die ik jaren geleden heb vervuld en artikelen die jaren geleden in het clubblad zijn verschenen nog steeds terug te vinden zijn. Dus ja het klopt, dat wat ooit op het internet is gekomen, verdwijnt niet of moeizaam.
Een bizar voorbeeld hierin vind ik het volgende. Toen mijn schoonvader in augustus overleed is er een overlijdensadvertentie in het Noordhollands Dagblad geplaatst. Als ik nu zoek op de naam van mijn schoonvader, vind ik naast stamboomgegevens nog steeds de betreffende overlijdensadvertentie, met daarin onze naam en adres. Blijkbaar plaatst het NHD familieberichten op de hun website en vervolgens blijven die terugvindbaar. Dit is toch enigszins onaangenaam, m.n. omdat dit buiten je om gebeurt.
Wat ik onlangs ontdekte, was voor mij ook een verrassing. Doordat een aantal collega's hun blog openbaar hebben gemaakt op de website van de bibliotheek Kennemerwaard, zijn alle blogs die door hen gevolgd worden ook openbaar. Terwijl onze blogs in principe alleen voor 23 Dingen waren. Om je blog openbaar te maken is volgens mij een keuze die je zelf maakt, maar omdat je weer gelinkt bent aan een openbaar blog, wordt elk blog dus openbaar. Dit zijn dingen die al gebeurd zijn, voordat je er erg in hebt en vaak ook onomkeerbaar.

3 opmerkingen:

  1. Volgens mij kun je niet vanuit de het volgvenster direct doorklikken naar de blogs van de volgers. Je krijgt wel de naam te zien, maar zoals gezegd, kun je niet door naar een blog wat je zelf niet volgt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ik vanaf de website op bijv. jouw blog klik, heb jij links een lijst met "mijn lijst met blogs". Als ik daar op een van de namen klik, kan ik daarna het hele betreffende blog bekijken. Bij de bloggers die niet zo'n lijst met blogs hebben opgenomen kan dat niet. Daar zie je alleen de volgers en inderdaad daar kun je dan niet het blog zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zwettertje jouw suggestie is gebaseerd op een misverstand. De 23dingensite zit achter een wachtwoord, zodat anderen via het blogoverzicht niet kunnen zien wie er van Kennemerwaard waar op blogt. Maar jouw blog via Blogger is gewoon openbaar en door iedereen te lezen. Je bepaalt daarop zelf of je onder je eigen naam of onder een pseudoniem blogt. Dat heeft te maken met je privacy, of je teruggevonden wilt worden. En of je transparant wilt zijn in je mening. Strijden met open vizier zeg maar. Voor een cursus kun j dat best onder pseudoniem doen, maar als je een blog met opiniƫrende artikelen schrijft, dan is het wel zo eerlijk als je dat gewoon onder je eigen naam doet.

    BeantwoordenVerwijderen