donderdag 15 juli 2010
Om even stil van te worden
Gisteren is in zee, bij Terschelling, een 17 jarige schoolgenoot van mijn kinderen verdronken. Via MSN was in no-time iedereen op de hoogte van het gebeuren en werd er ongeloof en verdriet gedeeld.
Op het Hyves-account van de overleden jongen wordt massaal gereageerd door vrienden, bekenden en ook onbekenden. Ik vind het mooi om te zien, dat jongeren hun emoties zo goed onder woorden kunnen brengen en ook zonder terughoudendheid delen met anderen.
woensdag 23 juni 2010
Afsluiting 23 Dingen
Wat een leuke afsluiting van de cursus hebben we gisteren gehad. We zagen een paar leuke filmpjes en hebben een iPad kunnen uitproberen. Nog steeds geloof ik niet dat het boek helemaal zal verdwijnen, maar ik zie wel dat de iPad een geduchte concurrent gaat worden.
Complimenten voor Jolanda en Sanneke die onzettend veel werk hebben gemaakt van het cadeautje. Leuk!
Inmiddels hebben alle deelnemers zich opgegeven voor een projectgroepje (ook deelnemers van de eerste cursus gaan hiervoor uitgenodigd worden), dus ik denk dat de vraag "wat gebeurt er na de cursus?" ook beantwoord is.
Ik kijk met een goed gevoel terug op 23 Dingen.
donderdag 17 juni 2010
Niet alleen in de bibliotheek staat mediawijsheid in de kinderschoenen
Tijdens de afgelopen verkiezingsperiode werd er lustig op los getwitterd en geblogd, maar op lokaal niveau schort het dus duidelijk nog aan mediawijsheid. Conclusie is wel, dat we in bibliotheekland inmiddels een voorsprong hebben t.o.v. de lokale politiek op web 2.0 toepassingen.
Misschien een 23 Dingen cursusje er tegen aan gooien? ;-)
woensdag 16 juni 2010
Ding 23: Evaluatie
23 Dingen zet je aan het denken en ik heb ontdekt hoe weinig ik eigenlijk weet van web 2.0. Een aantal toepassingen gebruikte ik al, zoals Hyves en msn, maar van de meeste dingen wist ik alleen van het bestaan af.
Het leukste vond ik Spotify, Youtube en Library Thing. Twitter vond ik het meest vervelende ding, alhoewel ik wel begrijp dat het voor de organisatie een manier is om snel te communiceren met klanten en collega's. De meest nuttige (en meest concrete toepassingen) vond ik Google-docs, Wiki's en RSS-feeds. Tenslotte vond ik het bloggen zelf heel erg leuk om te doen. Van schrijven houd ik wel.
Met Erna ben ik het eens, als ze zich afvraagt, of onze generatie ooit zo bedreven zal worden in web 2.0 toepassingen als de generatie die hiermee opgroeit. Ik ben bang dat we deze achterstand niet meer inlopen. We zijn van goede wil, maar als we een slag willen slaan, moeten we niet volgen, maar vooruit lopen. We moeten m.i. kiezen welke web 2.0 toepassingen we als organisatie willen gebruiken, vervolgens deze toepassingen goed uitwerken en bijhouden. En hopen dat we een aantal jonge collega's krijgen, voor wie dit alles gesneden koek is. Dat zou goed voor de organisatie zijn.
Ding 22
Wat vooral opvalt is de verregaande service en dienstverlening naar de klant. Die vraagt meer en wil snel zijn vraag beantwoord zien en door een proactieve inzet van de bibliotheken (die gelukkig blijven bestaan) kan aan de eisen van deze klant voldaan worden.
Dit vereist natuurlijk wel een enorme logistieke verandering, wie weet kan het formulemanagement hierin een rol spelen.
In de cirkel van King bevindt de bibliotheek Kennemerwaard zich m.i. in ring 3. Langzamerhand doen web 2.0 toepassingen z'n intrede (bijv. Ning en Twitter). En niet te vergeten de input van deze cursus.
vrijdag 11 juni 2010
Ding 21: Aquabrowser
In 1986 werd ik als kersverse bibliothecaris aangenomen bij de Stadsbibliotheek Haarlem, voor 32 uur op de catalogusafdeling. Daar heb ik een goede leerschool gehad in het "ouderwetse" cataloguswerk. Inderdaad het invoegen van kaartjes, het toekennen van trefwoorden en het indelen in SISO. Na niet al te lange tijd werd er overgegaan op het titelbeschrijven in PICA, sommige codes ken ik nog uit m'n hoofd. Mijn voorliefde voor de catalogus en de daarbij behorende werkzaamheden is daar ontstaan. Deze gedegen achtergrond zorgde ervoor, dat ik jaren later bij de Bieb voor de Zaanstreek het catalogusbeheer onder mijn hoede kreeg. Omdat bibliotheek Kennemerwaard catalogusbeheer heeft uitbesteed aan Probiblio kan ik tegenwoordig alleen de catalogus maar als instrument gebruiken. Dat vind ik persoonlijk jammer, want ik hou nou eenmaal van het puzzelen en werken met systemen. Bicat heeft voor mij niet veel geheimen, maar is wel erg rechtlijnig en vraagt om vrij letterlijke termen. Dat is dan ook de beperking van zo'n catalogussysteem. De Aquabrowser van Medialab kom je onvermijdelijk tegen bij Zoek & Boek en dan bekijk ik de woordenwolk altijd even, waarbij ik me dan kan verbazen over de associaties.
De Aquabrowser vind ik een mooie aanvulling naast de "starre" catalogus (zoals Bicat). Soms wil je via een rechte lijn naar de informatie, op een ander moment is de associatieve vorm handig.
My Discoveries vind ik leuk, handig voor gebruikers die nu nog met complete schriften met daarin boekenlijstjes lopen te zeulen.
In Heerhugowaard komt een van de vaste klanten regelmatig met een uitdraai uit Worldcat. Ik nam dat altijd voor kennisgeving aan, inmiddels heb ik een korte blik in de catalogus geworpen en begrijp ik zijn zoekgang.
woensdag 9 juni 2010
Ding 20: Last fm
Maar al met al vind ik het dus lastig om me in last.fm te verdiepen. Laatst heb ik Spotify gedownload en daar kan ik goed mee overweg, dus privé houd ik het daarbij.
Tsja en dan de bibliotheek en last.fm., lastig. Ik denk dat het onvermijdelijk is, dat we overgaan op downloaden en digitaal luisteren van muziek en dat dit ten koste gaat van de uitleen van cd's. Dus op zich is het mooi om sites als last.fm beschikbaar te stellen, maar met dit ding verwacht ik niet dat je mensen de bieb binnenhaalt, integendeel.
donderdag 3 juni 2010
Oponthoud
maandag 31 mei 2010
Ding 19

Ding 18
Ik begrijp wel, dat Librarything handig kan zijn om, via de website van de bibliotheek, als instrument te gebruiken om gebruikers te attenderen en te verleiden, maar dat kan natuurlijk ook via Bicat. Zo zag ik op de webcatalogus van de Bieb voor de Zaanstreek dat gebruikers recencies en tags kunnen toevoegen. Ik ben dus heel benieuwd, of hierin voor Kennemerwaard al keuzes in zijn gemaakt.
donderdag 27 mei 2010
Ding 17
En zo fout kan het gaan met digidingen, ik dacht dit ik deze blogpost allang had gepubliceerd, maar ik had dit berichtje alleen maar opgeslagen en dus staat bovenstaande tekst al sinds 27 mei in concept. Bij deze dus ;-)
zondag 23 mei 2010
Ding 16: You Tube
Als kattenliefhebber en als bibliothecaris vond ik het boek over de bibliotheekkat Dewey geweldig. Op You Tube zijn veel filmpjes over deze kat geplaatst. Ik heb het filmpje dat het meest bekeken is, in m'n blog geplaatst. Dewey zorgde wel voor een stijging van het aantal leden, dus misschien...... ;-).
Maar even zonder gekheid. You Tube biedt een schat aan mogelijkheden. De site bevat veel goed materiaal, dat de bibliotheek kan gebruiken, maar ook zelf films maken van activiteiten en op de website plaatsen behoort tot de mogelijkheden. En zoals Stekelroosje al in haar blog meldde, laten we het grote scherm in de hal van Heerhugowaard gebruiken om bezoekers visueel te prikkelen. Het is jammer dat op dit scherm alleen maar statische informatie getoond wordt. Bij Ding 15 (Podcasts) zei ik al dat ik nieuwsgierig was naar You Tube. Nu ik er meer van gezien heb, is mijn nieuwgierigheid zeker geprikkeld en ik denk dat dit een Ding is dat na afronding van de cursus één van mijn favorieten zal blijven.
vrijdag 21 mei 2010
maandag 17 mei 2010
Ding 15: Podcast
Ik heb niet zoveel met muziek, ik vind iets leuk of niet leuk, maar heb geen speciale smaak. Televisie kijken doe ik weinig en als ik iets mis, lig ik daar niet wakker van. Dus podcasting is niet iets wat mijn speciale interesse heeft.
Met mijn zoon heb ik naar iTunes gekeken en dat is een mooi programma. Hij gebruikt dit programma om eindeloos muziek en films te dowloaden.
Zoals al meerdere 23 Dingen collega's hebben genoemd, is het interessant om de radio-uitzendingen van LOL op de website te plaatsen.
Eigenlijk ben ik veel nieuwsgieriger naar de mogelijkheden van Youtube. Misschien geeft een visuele oppepper van de website meer prikkels naar de klant. Dat gaan we onderzoeken in een later ding.
En altijd geldt maar weer, als we als bibliotheek kiezen voor één of meerdere toepassingen van web 2.0, werk de gekozen toepassing goed uit en blijf actueel!
donderdag 13 mei 2010
Ding 14: Instant messaging

Het chatten met klanten aan de balie lijkt me heel leuk, maar of het praktisch uitvoerbaar is weet ik niet. Als je niet snel genoeg kunt reageren haken mensen af.
woensdag 28 april 2010
Ding 13: Online kantoortoepassingen
Morgen ga ik met vakantie (lekker op de camping, zonder laptop!) dus ding 14 en 15, 16 en 17 passeren voor mij over anderhalve week in versnelde modus.
Ik ga vandaag nog wel een msn-account aanmaken, dus wellicht valt er voordat ik weg ga nog wat te chatten ;-)
zondag 25 april 2010
Ding 12: Twitter

maandag 19 april 2010
Ding 10 en 11: Delicious en Wiki's
Inmiddels duizelt het me een beetje. Ik kan me nl. voorstellen dat Delicious een handige toepassing in de bibliotheek kan zijn, maar we hebben ook al My Pip waarin allerlei interessante sites toegankelijk zijn gemaakt. Wat is wijsheid?
Wiki's zijn leuk. Als je een wiki goed bijhoudt en aantrekkelijk presenteert, dan kan ik me voorstellen dat je een mooie, actuele informatiebron krijgt. Voor allerlei (lokale) organisaties kan het heel handig zijn, om hun actuele activiteiten en informatie via een wiki op de bibliotheeksite te plaatsen.
maandag 12 april 2010
Ding 9: bezinning

Onderweg heb ik met vrienden gesproken over 23 Dingen. Een aantal dingen vallen dan op. De onbekendheid, met, maar ook de terughoudendheid t.o.v. RSS-feeds, Twitter, Hyves etc. etc.. Naarmate het gesprek vorderde, onstond toch ook enige nieuwsgierigheid.
Terugdenkend aan de start van 23 Dingen weet ik dat ook ik die ambivalente houding had. Nu zijn we een maand verder en hebben we geleerd een blog te maken, RSS-feeds te begrijpen en hebben we geproefd aan het bewerken van foto's. En ik moet zeggen, de nieuwsgierigheid heeft het gewonnen van de scepsis en de terughoudendheid. 23 Dingen is gewoon leuk om te doen. Maar nu de terugkoppeling naar de bibliotheek. Voor wat betreft het gebruiken van foto's (al dan niet bewerkt), diavoorstellingen of andere afbeeldingen kan ik kort zijn: dit zal altijd iets toevoegen. Afbeeldingen prikkelen, verduidelijken en leuken een stuk tekstuele informatie op. Op de website, op de grote videoschermen en in de catalogus.
Elemental granny sprak in dit kader, in haar weblog, over een virtuele tour voor nieuwe leden. In de werkgroep "opstelling en vindbaarheid" hebben we ook al gebrainstormd over een audiotour voor nieuwe leden. Wie weet is dit in combinatie met de virtuele tour iets voor de toekomst?!
Een weblog, waarop we als bibliotheek van gedachten kunnen wisselen met onze klanten lijkt me interessant. Er zijn altijd al een aantal klanten die met ons meedenken, maar op deze manier is het ook laagdrempeliger om klanten die misschien niet zo snel met ons in gesprek gaan, uit te nodigen tot een discussie.
Met RSS-feeds heb ik tot nu toe geen feeling, ik snap de truc en heb ook keurig mijn abonnementen, maar ik maak er maar weinig gebruik van. Ik blijf het dan ook moeilijk vinden om hier toepassingen voor te bedenken.
zondag 4 april 2010
Ding 6, 7 en 8

vrijdag 2 april 2010
Yahoo, Flickr......
De enige mogelijkheid is om stap voor stap te gaan werken en laat het nou goed uitkomen dat het Pasen is. Een zee van vrije tijd om a) foto's te maken en b) die te uploaden in Flickr en dan kijken wat er op me afkomt.
maandag 29 maart 2010
RSS Feeds
In mijn omgeving merk ik dat de term RSS feeds veel vraagtekens oproept. Men kent ze niet, of heeft geen idee wanneer ze te gebruiken, dus hoe wij ze als bibliotheek kunnen inzetten is voor mij lastig te bedenken.
dinsdag 23 maart 2010
Ding 4 en 5: RSS-Feeds
Ik volg instructies en doe het ding, maar de samenhang in alles blijft me nog erg onduidelijk. misschien wil ik wel te snel, te goed, te.......
Vanmiddag heb ik een pagina op Google Reader aangemaakt. Tot mijn verrassing kon ik daar meteen alle blogs van 23 Dingen importeren. Hartstikke leuk, ik volg jullie ontboezemingen nu op de voet.
Minder leuk was het feit, dat ik vervolgens geen mail meer in m'n Outlook kon binnenhalen. Die bleef hangen op een probleem met, jawel, RSS-feeds.
Na wat ondersteuning van 23 Dingen Probiblio is dit probleem opgelost en ga ik me deze week verder verdiepen in de wereld van RSS-feeds, iGoogle en Google Reader .



maandag 22 maart 2010
Snel, sneller, snelst.
Nadat ik paint.net had geinstalleerd, zou hij me helpen om de kopfoto van m'n blog aan te passen. Ik ben daarin duidelijk geen partij voor hem. Medelijdende blikken en diepe zuchten gaven aan dat ik faalde op een voor hem bekend terrein. Uiteindelijk is het me met zijn aanwijzingen gelukt om de foto te krijgen zoals ík dat wilde.
Met paint.net ga ik buiten 23 dingen om nog lekker oefenen, want ik vind het wél een leuk programma. Nu nog uitzoeken waarom ik als volger nog "fotoloos" ben.
zondag 21 maart 2010
Ding 2/3: Leuk en irritant tegelijk...

zaterdag 20 maart 2010
Klaar voor de start ?????
Toen ik thuis vertelde over 23 dingen, reageerden mijn pubers van 15 en bijna 18 een beetje lacherig. Vooral twitteren (wat ze dus overigens zelf nog nooit hebben gedaan!) leverde behoorlijk scepsis op. Tot ik Last.fm noemde als onderdeel van 23 dingen, plotseling was de belangstelling van de oudste gewekt. Deze website gebruikt hij al heel lang
Het eerste winstpuntje is geboekt: nieuwe gesprekstof met mijn puber!!
Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen in de komende 3 maanden.